“Naš kutić za čitanje”


8. veljače 2017.

Naš kutić za čitanje je projekt nastao pod vodstvom udruge Eduka- centar lokalnog razvoja i Sandre Turkanović koji su primijetili da na području općine Klinča Sela ne postoji knjižnica u koju bi djeca mogla doći i posuditi slikovnice i knjige te su na taj način prikraćena za usvajanje i razvoj vrlo važne vještine, čitanja slikovnica i knjiga po svom izboru u slobodno vrijeme kao i dobrobiti koje čitanje pruža.

Projekt je kao važan propoznala Zaklada za lokalni razvoj Zamah te ga je odlučila financirati u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Sama provedba projekta je u rukama volontera s područja Klinča Sela: djece, roditelja, Osnovne škole Klinča Sela, Dječjeg vrtića Leteći Medvjedići i Dječjeg vrtića Didi (oba na području Klinča Sela), Narodne knjižnice i čitaonice Jastrebarsko te same udruge Eduka. Provedbom akcije Naš kutić za čitanje bit će opremljen adekvatan prostor za provođenje slobodnog vremena djece na kvalitetan način, ali i za zajedničko provođenje vremena djece s roditeljima, kroz aktivnost čitanja. Djeca će dobiti prostor za čitanje i međusobno druženje. Prostor će se moći redovito koristiti za provođenje aktivnosti poput čitaonica, pričaonica, gostovanja dječjih književnika, obilježavanja djeci važnih datuma povezanih uz teme čitanja i književnosti i slično.

 

Kroz navedene programe ujedno će se utjecati na djecu, a posebno na roditelje putem svih aktivnosti koje ukazuju na važnost čitanja djeci naglas od najranije dobi. Upravo zato je Naš kutić za čitanje dio kampanje „Čitaj mi!“ – nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi.

Građanska akcija Naš kutić za čitanje provodit će se u prostorijama Društvenoga doma Klinča Sela kroz veljaču i ožujak. Voditeljica projekta je Marija Zajec.