ŠTO JE VOLONTIRANJE?


25. rujna 2015.

ŠTO JE VOLONTIRANJE?

Volontiranjem se smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje prema Zakonu o volontiranju (NN 22/13).

ZAŠTO VOLONTIRATI?

Mnogo je razloga zašto netko želi volontirati. Najvažniji dolazi iz same osobe. Volonteri za svoje vrijeme i rad ne dobivaju novac, već zadovoljstvo i osjećaj korisnosti za društvo i pojedince. Motivi koji pokreću osobu da krene volontirati su različiti:  plemenita i humanitarna želja za pomoći drugima, želja za stjecanjem novih iskustava, upoznavanje i surađivanje s novim ljudima, učenje i razvijanje novih vještina, a ponekad i potreba za ispunjavanje slobodnog vremena.

Volontirati se može u udruzi, zakladi, fundaciji, ustanovi i svakoj drugoj pravnoj osobi iz čijeg osnivačkog akta proizlazi da nije osnovana s ciljem stjecanja dobiti (neprofitna pravna osoba).

Neke od dobrobiti volontiranja su:

Volonterstvo vam pomaže steći nove prijatelje i kontakte

Volontiranje povećava vaše društvene vještine i odnose

Volontiranje kao obitelj

Volontiranje povećava samopouzdanje

Volontiranje suzbija depresiju

Volontiranje vam pomaže da ostanete fizički zdravi

Volontiranje može unaprijediti vašu karijeru

Volontiranje može pružiti profesionalno iskustvo

Volontiranje vas može naučiti vrijednim radnim vještinama